10 Mart 2013 Pazar

10 Mart 2013 Tarihli Gazete Yazım


Bir kadın..

           “Rosa Parks” Bu ismi önceden duymuş muydunuz? Amerika’nın eşitlik ve özgürlük arayışının kilit isimlerinden biri. O yıllarda maalesef ki siyah- beyaz ayrımcılığı diye bir kavram vardı . Siyahlar ve beyazlar otobüslere ayrı kapılardan biniyor , ayrı yerlerde oturuyorlardı. 1 Aralık 1955’te Rosa Parks  adında bir kadın bir gün bir otobüse bindi ve bir yere oturdu. Ardından bir beyaz da bindi ve bu esnada hiç boş yer kalmadığından dolayı ,  prosedür gereği şoför siyahların yer vermesini istedi. Parks ise bunu reddetti , yerinden kalkmadı ve sessiz bir biçimde oturdu, tabi bunun ardından tutuklandı fakat onun bu direnişi siyahlara beyazların haklarını veren “Sivil Haklar Hareketi”ni başlatmış ve oluşturmuş oldu. Ve bir zamanlar siyahların adının bile geçmediği  ABD’de ,  Rosa Parks Kongre Binası’na  heykeli dikilen ilk siyah kadın oldu.
          Bir kadın çok şeyi değiştirir. Umut getirir, bereket getirir, sevgi getirir, hayat getirir.  Öyle ki bunun sebebini çoğu zaman anlamazsınız bile. Yaşadığınız yer farklı olur, hayatınıza müzik gelir, resim gelir, ruh gelir. Bir kadının gücü gerçekten çok fazladır. Acıya da mutsuzluğa da katlanır, sabreder bir kadın ve öyle bir an gelir ki yeniden doğar, sıfırdan başlar. Şiddetle, korkuyla kadının gücünün  bastırılmaya çalışıldığı bu dönemlerin  de geçecek olduğuna  inanıyorum ve öyle bir gün gelecek ki kadınlar kendi güçlerini yeniden keşfedecekler, içlerinde bir yerlerde saklı kalmış inancı, gücü, kuvveti ve pozitifliği her anlamda ortaya çıkaracaklar,kendilerini hatırlayacaklar .İşte o gün her şey çok daha farklı olacak..
       8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun! J
Marifet nedir bilir misin ?
Taşlara bakan gözlerin çiçekleri görmesi.
ANONIM
 




Sınav Kaygısı

    Öyle çok etkilenen öğrenci var ki sınavlardan önce elleri titreyen ,  terleyen, heyecanlanan, endişelenen. Bu gibi durumlar elbette ki sınav başarılarını etkiliyor ve öğrenci konuyu diğer arkadaşlarına göre çok daha iyi bilse dahi odaklanma sorunları yaşıyor, yanlışlar yapabiliyor.
    Kendimi hatırlıyorum üniversite sınavında . Alışkın olduğumuz yabancı dil  sınav sistemi o yıl değişmişti  ve sınav anında bunu fark etmiştik. Soruların yerleri, türleri hepsi değişmişti. Bu da o an hepimizi çok etkilemişti. Hatırlıyorum da bir gün önce çözdüğüm sınavda sadece bir boşum  olmasına rağmen sınav esnasında tam 30 boş sorum vardı. Gözümün önünde öğretmenlerim belirdi ilk olarak,bu kadar boş soruyla başarılı olamayacağımı fark ettim  sonra etrafıma baktım öğrenciler  soruları çözmeye çalışıyor.  Tabi bu esnada zaman da geçiyor. İki seçeneğim vardı ya öyle gidecek ya da bir şekilde o soruları çözecektim.   Derin bir nefes alıp o 30 soruyu kendimi motive ederek , sakinleştirerek çözebildim. O anı  hep hatırlarım.   J
     Genel olarak sınavlarda daha sakin olabilmek ve rahatlıkla soruları yanıtlamak adına neler yapabiliriz bir bakalım:
* Öncelikle sınavda çıkabilecek konuları iyi ve detaylı bir şekilde çalışmalıyız ki rahat ve güvenli bir biçimde sınava girelim. Bu bile kısmen rahatlamanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda sınava pozitif bir düşünce yapısıyla hazırlanmalı, sınavın sonunda ne gibi bir şey kazanacağınızı düşünebilirsiniz.
* Sınavdan önce iyice dinlenmeli, uyumalı ve yediklerine dikkat etmelisiniz. Ağır yiyecekler , abur cuburlar pek fazla yenmemeli. Kafeinli içecekler içilmemeli.
* Sınav yerine 5-10 dk önceden gidilebilinirse bu sizi rahatlatır, adaptasyonunuzu kolaylaştırır.
*Zamanınızı iyi ayarlayın.
*O an sadece sınava odaklanın, diğer her şeyi bir süreliğine geride bırakın, dışarıdaki seslere, etrafınızda olan bitene kendinizi kapayın.
*Kendinize göre soru çözme stili geliştirin. Bu bazıları için kolay sorulardan başlamak , bazıları içinse zorlardan başlamak oluyor. Kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz, buna göre kendinizi ayarlayın.
*Eğer ki kendinizi çok gergin hissederseniz, bir an gözlerinizi kapatın, derin bir nefes alın ve yavaşça verin. Sakin, huzurlu bir yerde olduğunuzu düşünmeye çalışın. Sonrasında sınava geri dönün.
*Sınavını erken bitirenler olabilir. Buna çok takılmayın, konsantrasyonunuz tamamen kendinizde olsun.
*Zorlandığınız bir soru olursa, çok fazla üstünde durmayın, bu soruya sonradan geri dönmek için işaret koyun.
*Kendinizi sınav esnasında  pozitif düşünce yapısıyla tutmaya özen gösterin. İçinizden “Bunu yapabilirim, başarabilirim” diye tekrarlayın.
*Sınavı o kadar da gözünüzde büyütmeyin, tüm geleceğiniz tek bir sınav değildir,her zaman seçenekler vardır  bunu hep hatırlayın.

** Sınav öncesi de  yapılabilecek rahatlama, nefes, odaklanma teknikleri ile  daha etkili ve kalıcı bir çözüme ulaşabilirsiniz.


 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder