16 Temmuz 2013 Salı

14 Temmuz 2013- Özgür Kocaeli Gazetesi Makale

SU  - 2






Sabrın, hoşgörünün, sevginin, saygının,  anlayışın, merhametin, sakinliğin hakim olduğu ve bunun yanında bize bir bardak suyun, bir kase çorbanın tadının  önemini daha da idrak ettiğimiz şu güzel ve özel Ramazan ayının her şeyden önce hepimiz için hayırlı ve bir o kadar da  güzel geçmesini dilerim. Geçen hafta başladığım “su” başlıklı yazıma kaldığım yerden devam ediyorum. :)
İnternetten bir bilgiyi size aktarmak istiyorum:
Yeryüzünün 3'te 2'sinin su olduğunu, ancak bunun sadece yüzde 0.3'ünün içilebilir su olması nedeniyle su kaynaklarının verimli kullanılması gerekiyor.
Dünyada 6 milyar insandan 2 milyarı sağlıklı su içemiyor. Susuzluk yakın zamanda çağın en büyük meselesi olacak. Bugün petrolden kaynaklanan savaşlar, yarın yerini suya bırakacak.
Su kaynaklarımızla gururlanmamıza rağmen Amerika'da kişi başına düşen kullanılabilir su varlığı 18 bin metreküp iken bu miktar ülkemizde bin 400 metreküp civarında.
Bir ülkenin su zengini olabilmesi için kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 10 bin metreküp olmalı. Bundan dolayı su israfına karşı duyarlı olmalıyız. Akarken kıymetini bilmediğimiz suyu israf etmemeliyiz.

Peki suyu  nasıl idareli kullanabiliriz? Bunun bir çok yolu var fakat her şeyden önce bunun bizden başladığını hatırlayarak aşağıdaki  bazı  bilgilere bir göz gezdirelim.

*Traş olurken, dişlerimizi fırçalarken sadece ihtiyacımız dahilinde suyu açık bırakabiliriz , böylece dakikada 15-20 litre suyun  boş yere akmasını önlemiş oluruz.

* Otomobilimizi yıkarken hortum yerine su dolu bir kova, sünger ve bez  kullanabiliriz. Kova ile 20lt , devamlı akan bir su ile 100-150 lt su harcarız.

*Bahçe sulamak için buharlaşmanın az olduğu sabah veya akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz.

*İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanabiliriz. Örnek: Sebze meyve yıkadığımız suları biriktirip, çiçekleri, bahçeyi sulayabiliriz.

*Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkayabiliriz. Bulaşık makinesini de tam olarak doldurmadan çalıştırmamaya gayret edebiliriz. (Bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketirler.)

*Banyo yapmak yerine duş almayı tercih edebiliriz.(Banyo yaparak 150 lt, duş alarak ortalama 50 lt su tüketiriz.)

*Bozuk olan musluk ve sifonları onarıp  daha bakımlı tutabiliriz.
 ( Saniyede bir damla akan su yılda 3 ton eder.)

*Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır bu nedenle içinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz.  (Hem doğaya zarar vermez hem de daha az suyla durulanabilir.) Diğer kimyasal deterjanların (petrol türevi temizleyiciler) doğal ortam için sakıncalarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir.

*Çamaşır makinesini daha ekonomik kullanabiliriz. Nasıl mı? Bir çamaşır makinesi tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Makineyi tam doldurmadan çalıştırmamaya ve  makinemizi haftada bir kez bile daha az çalıştırmaya gayret edersek yılda 9 ton su kurtarabiliriz.

* Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 

*Yaşadığımız  yerin iklimine uygun, yerli bitkileri ekebiliriz. Yerli bitkiler daha az su ve daha az bakım ile büyüyebilir.

* Sadece ihtiyacımız kadar su ısıtabiliriz. Bu şekilde  elektrik ve gazdan da tasarruf edebiliriz.

*Elde bulaşık yıkarken mümkün olan en az miktarda deterjan kullanabiliriz. Daha az deterjanı
durulamak da  daha kolay olacaktır. Deterjan yerine doğal yeşil sabun kullanırsak deniz canlılarını da düşünmüş oluruz. :)

             *Sifonu gereksiz yere  çekmemeye özen göstermeli ve bunun yanında tuvaletin çöp kutusu olmadığını ve elimize geçen ne varsa atmamaya gayret edebiliriz. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi, sifonu günde bir kez amaç dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur.
            *Su basmalarını önlemek için, evimizden çıkarken ana vanayı kapayabiliriz.

Yapabileceklerimiz elbette bu kadar sınırlı değil, en basit ama belki de en etkili olabilecek ve hepimizin de farkında olduğu şeyler bunlar aslında. Sadece hatırlatmak istedim.. En azından bir tane maddeyi bile hayata geçirsek önemli ölçüde fark yaratabileceğimizi düşünüyorum..

Kendimizi, bitkileri bu kadar düşünmüşken , aslında tasarrufla da pek ilgisi olmasa da bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Geçen hafta da bahsettiğim gibi.. Su hayatsa.. Hayvanları da unutmamak lazım öyle değil mi? Sokaklarda yaşayan kediler, köpekler ve elbette kuşlar için  bu sıcak günlerde kapınızın önüne bir kap su koymaya ne dersiniz? Hemen şimdi yapmaya var mısınız? :)


“Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol.”  -Mevlana Celaleddin Rumi

 

Yeni Yaş
Bu hafta içerisinde yeni yaşıma girmiş bulunacağım. Bana şimdiden güzellikler, mutluluk, heyecan ve huzur getiren yeni yaşıma,  yeni yaşamım.. Hoşgeldin :)


“Takvim düzeni herkes için aynı olsa da ,zaman herkes için başka türlü ilerler.” – Murathan Mungan



Biraz Tatil
Yeni döneme daha iyi hazırlanabilmek ve biraz dinlenmek adına 2 haftalığına yazılarıma ara veriyorum.

Kendinize çok iyi bakın ve gülümseyin..  Güzel günlerde görüşmek üzere…  Sevgi sizinle olsun!   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder